νομαδική μελισσοκομία

ΜΕΛΟΚΟΣΜΟΣ

melokosmos-icon-orange

Ταξίδι… στην ποιότητα του μελιού

Μια από τις σημαντικότερες τροφές στον πλανήτη μας είναι το μέλι, το οποίο έχει αμέτρητα οφέλη στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Το μέλι είναι ένα αρωματικό, πηκτό, συνήθως γλυκό κ υψηλής διατροφικής αξίας υλικό, που προέρχεται από νέκταρ ή μελιτώματα ,το συλλέγουν οι μέλισσες, το επεξεργάζονται και το φυλάνε στις κηρήθρεςτους μέχρι να ωριμάσει. Για να παράγουμε καλής ποιότητας μέλι, θα πρέπει να μη το νοθεύουμεταΐζοντας τις μέλισσες μας με ζάχαρη. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη συχνών μετακινήσεων των μελισσοσμηνών μας, για αναζήτηση νέων ανθέων και μελιτωμάτων, ώστε να τραφούν οι μέλισσες μας και εμείς με φυσικό τρόπο.

about-photo-2

Αρχικά, τον Δεκέμβριο, τα μελίσσια μας θα ταξιδέψουν από τη Μακεδονία, με πληθυσμό δέκα χιλιάδων μελισσών ανά κυψέλη, στη νότια Πελοπόννησο, όπου θα περάσουν τον χειμώνα τους και θα αναπτυχθούν. Μετά από περίπου τέσσερις μήνες, προς τα τέλη Μαρτίου, οι πληθυσμοί μας θα φτάσουν τις εκατόν είκοσι χιλιάδες ανά κυψέλη. (Αυτό συμβαίνει γιατί στο κλίμα της νότιας Ελλάδας η άνοιξη έρχεται έως και δύο μήνες νωρίτερα δίνοντας μας την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα μελίσσια μας πολύ γρηγορότερα). Έχοντας λοιπόν τόσες πολλές εργάτριες, μπορούμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στο κυνήγι του μελιού.

Το πρώτο μεγάλο μας ταξίδι, στα τέλη Μαρτίου, είναι στη Θάσο. Αυτήν την εποχή στη Θάσο οι μέλισσες μας θα παράξουν ένα εξαιρετικό μέλι, συλλέγοντας νέκταρ από ανοιξιάτικα ρεΐκια και μελιτώματα από τα πεύκα. Το συγκεκριμένο μελι εχει υπόγλυκη γευση και άρωμα πικραμύγδαλου.

about-photo-4

Ο επόμενος προορισμός μας είναι η Αριδαία, στα μέσα Μαΐου. Σε αυτήν την περιοχή παράγεται ένα υπέροχο ανθόμελο συλλέγοντας νέκταρ από τα φυτά, παλιούρι, άγρια ρίγανη, καθώς και διάφορα άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Το μέλι είναι πηκτό και γλυκό, με αρώματα βοτάνων και μια αίσθηση καπνιστού.

Στην τρίτη μετακίνηση της χρονιάς θα ταξιδέψουμε στο όρος Βίτσι, αρχές Ιουλίου. Στα χίλια μέτρα μέσα στα αυτοφυή δάση, οι μέλισσες μας θα συλλέξουν νέκταρ από καστανιές, φλαμουριές, άγρια μέντα και άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Ένα ακόμα μέλι υψηλής διατροφικής αξίας, πηκτό, σκουρόχρωμο, με γεύση πικρή, αρώματα ανθέων καστανιάς και φλαμουριάς, τη δροσερή επίγευση της άγριας μέντας και άλλων βοτάνων.

about-photo-3

Το ταξίδι μας συνεχίζεται στα πευκοδάση της Χαλκιδική. Εκεί συλλέγοντας μελιτώματα από τα πεύκα οι μέλισσες μας παράγουν ένα εξαιρετικό Αυγουστιάτικο πευκόμελο. Το μέλι μας είναι πολύ πηκτό με χαμηλή υγρασία και περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επίσης η γεύση του είναι ουδέτερη, μεστή, ρετσινάτη, με αρώματα βοτάνων του βουνού.

Ο τελευταίος προορισμός της χρονιάς, πριν κατέβουμε και πάλι στην νότιο Ελλάδα, είναι η Ιερισσός της Χαλκιδικής, αρχές Οκτωβρίου. Σε μια απέραντη έκταση με φθινοπωρινά ρεΐκια (σουσούρες) και κουμαριές οι μέλισσες μας συλλέγουν ένα πολύτιμο, υψηλής θρεπτικής αξίας και ιδιαίτερα σπάνιο νέκταρ. Το συγκεκριμένο ανθόμελο είναι σπάνιο καθώς παράγεται μια φορά κάθε τρία χρόνια και όταν όλες οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η γεύση του είναι πικρή και έχει αρώματα καμένης καραμέλας, τριαντάφυλλου και βοτάνων.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι για να παραχθεί ένα μέλι υψηλής ποιότητας, ώστε να μη το νοθεύουμε με ζάχαρη, είναι αναγκαίο να μετακινούμε τις μέλισσες μας κάθε περίπου σαράντα μέρες. Αυτό προϋποθέτει, πολύ υπομονή, πολύ κόπο, αρκετά χρήματα και αμέτρητα ξενύχτια. Με τον τρόπο αυτό η μέλισσα μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας στον πλανήτη.

about-photo-8