Μουντοβίνα

Η μουντοβίνα είναι ένα ιδιαίτερο αλκοολούχο ποτό που προκύπτει από την απόσταξη μελιού ή υδρόμελου, δηλαδή ενός μείγματος νερού και μελιού που έχει υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής του θυμίζει εκείνη του τσίπουρου, με τη διαφορά ότι εδώ η πρώτη ύλη δεν είναι τα σταφύλια, αλλά το μέλι.

Αρχικά, παρασκευάζεται το υδρόμελο, ανακυκλώνοντας τις κηρήθρες μας αφού τις λιώνουμε για να παραχθεί καθαρό κερί και υδρόμελο. Ταυτόχρονα το καθαρό κερί που θα παραχθεί το επιστρέφουμε σε φύλλα στις μέλισσες οι οποίες το χτίζουν και δημιουργούν την κηρήθρα παράγοντας φρέσκο κερί. Επίσης η κηρήθρα είναι το δοχείο ωρίμανσης του μελιού. Έτσι όσο πιο φρέσκες είναι οι κηρήθρες μας τόσο πιο έντονα θα είναι τα αρώματα του κεριού και του μελιού.

Παράλληλα το υδρόμελο υφίσταται ζύμωση, καθώς τα φυσικά του σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη με τη βοήθεια ζυμομυκήτων. Ακόμα στο ζυμωμένο υγρό γίνεται διπλή απόσταξη, δίνοντας τελικά ένα καθαρό απόσταγμα. Η μουντοβίνα έχει απαλή, γλυκιά και ανθώδη αρωματική ταυτότητα, με γεύσεις μελιού, πρόπολης, βοτάνων και ενίοτε καπνιστών ή ξηρών τόνων, ενώ ο αλκοολικός του βαθμός κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 40% και 50%.

Το τελικό προϊόν δεν περιέχει καθόλου μεθανόλη, η οποία παράγεται από τους φλοιούς, τα κουκούτσια και τα ξυλώδη μέρη του σταφυλιού καθώς παράγεται αποκλειστικά από μέλι.

mountovina